NEOBIO Shangai

Designer Lin Wenqiang
Surfaces PIG DESIGN
Project Neobio Shangai
Year 2021
Location Shangai
Typology Entertaiment store
Materials Stone materials. Paint. Acrylic. Leather. Metal
Photo SFAP

NEOBIO Shangai by Lin Wenqiang. PIGDESIGN

 

Li Wenqiang conceives NEOBIO's new premise in Shanghai as a "back mountain". In Minnan language, the term 'aosua' means 'back mountain'.

NEOBIO is an original Chinese indoor entertainment brand focusing on high-quality space and super-creative content. Every time it arrives in a new city, it becomes a landmark for local parents and children. After completing its Shenzhen store, PIG DESIGN led by Li Wenqiang was invited to conceive the brand's new premise in Shanghai. Amidst a highly modernized urban context, the project's differentiated design aim to reshapes a 'back mountain' that is rooted in nature and provides an exploratory environment.  A "soft" presence in the urban context.

The project is located in Zhangjiang Town, within Shanghai's Pudong New Area. Zhangjiang is an area with many of China's cutting-edge technology companies, and to some extent, it reflects the innovative prospects for humanity's future. NEOBIO's new store in Shanghai features an extraterrestrial organisms-like singular architectural appearance, which contrasts yet coordinates with Zhangjiang's built environment. The building's facade extends the brand's main hue and neutralizes it as an earth-toned yellow, perfectly matching the natural theme. The pacifier-shaped visual symbol along with a series of curved doors and windows stand out against the gray urban backdrop, creating a three-dimensional "Solarpunk" sculpture that wraps up a "nest" that nurtures new life.

The layered and irregular entrance mimics a time cave that is mixed up with contrasting light and shadow, opening up a journey for imagination to roam. The silhouette of "mountain" transforms into a shoe changing area with various large and small spatial surfaces and furniture modules. This area uses abstract colors and patterns to depict memories of nature, while the velvet grass installation adds a surreal visual appeal. An isomorphic relationship exists between the spatial forms and the activity background, hence giving the entire place a unique character.

The study of the interiors is based on a storytelling that fuses the real and the illusionary. The presently occurring childhood in the urban context, and the long-gone "back mountain" in childhood memory, children who are growing up, and adults who have an "inner child", all those different roles and stories mix together, creating seemingly familiar yet completely new scenes, which sustain a collective memory of this place and generate new experiences and emotions.  The main space is a two-level volume that contains scenes with rich depth and interior furnishings. "Back mountain" is the theme that runs throughout the spatial design. Rainbow, sun, cloud and moon elements are set around the central mountain column. Their colorful, vivid and simple scribbles become concretely real experience, stimulating an affinity for this space. Nature's palette endows the space with a full color spectrum, while numerous visual elements unite to create a lively holistic scene. It echoes Henri Matisse's idea of playing music on the canvas by using colors.

The real and the illusionary intermingle in this space. The new era of education focuses on encouraging children to discover rather than merely imparting knowledge. In this limited space, inclusive, interactive scenes form a spatial environment filled with mountain, field and forest elements, bringing infinite possibilities for exploration. Through bold imagination and artistic expression, the design brings "natural scenery" into the space, creating a desired destination for kids where they immerse themselves into discovering nature and perceiving seasons. 

The free circulation route connects a series of spaces, and shows the emphasis on users in various aspects. The design adopts a low-saturation and weak-contrast color scheme, and absorbs naturally warm textures. The white light membranes simulate daylight, producing a freely-diffusing and comfortable light environment. Streamlined boundaries and round corners, environment-friendly materials and anti-skid treatments, as well as the dynamically presented functional system, achieve a delicate balance between clarity and curiosity.

Taking "back mountain" as the design theme, the project is a product of memories. The design uses natural elements to create spatial scenarios, guides users to interact with the space in playful ways, and encourages heartwarming communication between people and nature. This "consciousness maze" represents past memories, whilst also connecting with the future. This project creates a fairyland for both adults and children. It provides a place where parents and kids spend time together, which helps cultivate a "seed" for enlightening and inspiring children and this "seed" will grow into a "forest" as they growing up in the future.

 

  • No surface from the same designer.
  • No surface from the same company.