Vertical garden for a private interior penthouse flat in Milan area

Designer BFA Barbara Fassoni Architects
Surfaces BFA Barbara Fassoni Architects
Project Private penthouse flat
Year 2018
Location Monza
Typology Residential
Materials Vertical garden
Photo Francesco Bolis, Studio F2 Fotografia

Vertical garden for a private interior penthouse flat in Milan area

 

Located in a new refurbishment in Monza's city centre, the apartment has been created out of the union of several residential units. Split over two levels, the dark and warm toned lower floor offers a refined private area, with the upper floor providing a playful, social and bright airy space, designed for relaxation, wellbeing and entertaining. A lush vertical garden, signed by Verde Profilo, creates a relax and private corner.

The inspirations of this project are many and they all aim to restore the dichotomy between a closed and private space on the lower floor and open and public space on the rooftop floor. The grids on the windows on the first floor are an explicit reference to the Arabic derivative mashrabiyya, a natural forced ventilation solution, frequently used in the traditional architecture of Arab countries. The upper floor instead opens to the light with large skylights, in which the roof seems to dissolve. The famous Giant's Causeway was an important reference for the design of the extruded elements at different heights allow you to see the historic cathedral.

The penthouse is designed for a couple with two teenagers. The interior spaces are structured on two levels. The first floor is designed for the family, the latter to accommodate guests. An entrance pod filters the access to the kitchen and to the large living room. A studio and three bedrooms with private bathroom are connected with this space by a 7-meter corridor. A steel staircase connects to the upper area featured by a tv-cinema living, a guest room, a gym, a sauna and a large veranda with a vertical garden. The common areas are warm and welcoming with a modern design that makes them comfortable and very elegant at the same time. A better performing is granted by the wide veranda, a convivial space with winter garden open to guests and friends in a relaxing atmosphere.

The 4.5 meter high smoked glass panels and the suspended balustrade, together with the entrance pod - a stunning bespoke black glass cube - and the walk-in wardrobe with beige mat glass distinguish the glass elements of the interior. Metallic essences can be traced in the sliding bronze net door and in the iron powder panels of the kitchen. The large steel staircase connecting the two floors has a wall cladding with 9 natural steel panels with integrated handrail that rises around the staircase to a height of 6 meters. The floor is made of brushed white oak and the 7 meters corridor covered with a vertical linear paneling in dark wood with blades of recessed LED lights give a materic harmony to the house. The floor and walls of the master bathroom and the attic floor are covered with cement resin. The rooftop's natural light is optimised by 4 large sliding roof lights 6x2 m each divided into 3 sliding glass panels.

The objective of the project was defined by the search of an house that could be safe but prestigious, warm and welcoming. Several meetings were held with customers, all family members, to fully understand their needs. The tools of the research were the references from books, magazines, internet, meetings with suppliers and everything that was useful to support the idea of the project. The challenge was to meet the customer's needs. Propose a new lifestyle with a less conventional approach to furniture and design. It took time and trust to convince customers to transform their initial expectations into something more contemporary and sophisticated. The challenge was to meet client needs. Proposing a new lifestyle with a less conventional approach to furniture and design. It took time and trust to convince clients to change their initial expectations into something more contemporary and sophisticated. Every single details was studied thinking of how it would be used or lived. The result made the clients very satisfied in a new lifestyle, exceeding their expectations. Every single detail was designed with a view to how it would be used or lived. The result has made customers very satisfied with a new lifestyle, exceeding their expectations.

Bfa-architects is a London-based architecture and design studio founded in 2015. It defines its projects as transformative, characterized by a deeply analytical approach, which have the ability to invent or reimagine the clients’ assets to make them more personal. The values behind this approach include working closely with our clients and forging long-term relationships, seeing projects through from beginning to end and developing our designs from an intimate understanding of context.

https://bfa-architects.com/

 

  • No surface from the same designer.
  • No surface from the same company.