"The Kinii" by OBICUA: a contemporary and eco-sustainable reinterpretation of the concept of mountain lodge

Designer OBICUA
Project The Kinii Ski Lodge
Year 2019
Location Eden, Salt Lake City (Utah), USA
Typology Residential space
Materials American red cedar wood - Burnished metal.
Photo Luigi Filetici

The project of italian firm OBICUA for the Ski-Lodge "The Kinii" ("the nest of the falcon" if translated from the ancient native language) is a reinterpretation of the concept of mountain lodge in a modern and eco-compatible key.

The project area is located more than 2,000 meters above sea level in a very popular ski resort located on the top of Powder Mountain, a place known for the incredible beauty of the landscape – the mountain is one of the highest peaks in the state of Utah and you can have a completely open 360 ° view on 3 Americans states – and for very difficult off-piste trails that Venano the entire mountain.

The ski lodge is designed as an “off-track” building, placed on the top of the hill, overhanging the valley below, where the fir forests thin out leaving spaces to the flight of eagles. 

The clients who commissioned the project needed a holiday home where you can spend your free time immersed in the wild nature in a warm and friendly atmosphere.

The amazing views required an opening to the landscape in order to admire the natural beauty of the region from the highest point, preserving the landscape as much as possible.

For this purpose it was applied one of the highest LEED protocols for sustainable buildings in order to minimize the impact of construction on the local environment. 

The house is designed with a non-invasive logic: the volume is compact in order to avoid the dipersion of heat and the footprint on the ground is reduced. Green roof solutions are part of the strategy to maximize thermal insulation.

The outline of the building follows the ground and is set on the mountain by creating two levels of terraces that are protected by cold winds and extreme UV radiation.

The house is divided into two blocks: one block is designed for guests and the kids while the other one is for the owners. 

The two blocks are connected by a triple living space placed crosswise on the south facade, linking vertically the living spaces in the sleeping area located upstairs through a double height space in which is placed the stairway.

The materials used for the construction of the complex, meticulously selected always respecting the environmental logics, are: for the interiors, American red cedar wood, while for external cladding, burnished metal.

  • No surface from the same designer.
  • No surface from the same company.