Galuchat renovates the interior of a mountain chalet in Haute-Savoie

Designer Galuchat
Project Alpine Retreat
Year 2019
Location Ch√Ętel, France
Typology Residential space
Materials Ceramics, Concrete/Composites, Glass, Metal, Natural Stone, Textiles/Fabrics, Timber
Photo Mark Weeks

A unique ski-in/ski-out private chalet set atop a luxurious development and overlooking the valley, this property was designed from the ground up, off plan. Revisiting entirely the originally proposed architectural space planning, Galuchat made the most of the generous spaces and the views, calling on local materials and artisans to create a timeless, elegant yet welcoming, family retreat in the mountains.

The property is a two-storey chalet, a maisonette perched atop a multi-storey building in Chatel, France. Despite it being built within a brand-new development, it was essential for the clients and architect  to ensure the property felt and looked vernacular yet contemporary and elegant. 

Galuchat revisited the developer’s space planning of the unit entirely and thoughtfully specified materials and details that inscribed it in the long alpine residence tradition, revisited.

The monumental fireplace was created by a local craftsman, with burnished hand-formed steel, Morzine stone boulders cut to size on site and slate from a neighbouring quarry. The same slate was used to create a contrast kitchen backsplash and another local stone, split-faced, clads the stairwell and Family Den main wall.

The micro cement used on the top floor was chosen for its smooth yet variable, urban and jointless aspect, and its environmentally friendly composition. The sleek ceramic tiles specified presented a high content of recycled materials in theirs. And the “vieux bois” timber used throughout by the local artisan carpenter as wall cladding, ceiling beams and in the bespoke joinery, is reclaimed from other, now dismantled chalets.