Eclecticism and experimentation for the VyTA Covent Garden in London

Designer COLLIDANIELARCHITETTO
Project VyTA Covent Garden
Year 2019
Location London, UK
Typology Coffee/Restaurant
Photo Matteo Piazza

Open non-stop from breakfast to post-dinner, the venue hits London bearing the signature of COLLIDANIELARCHITETTO (www.collidaniela.com), and constituting the first restaurant and cocktail bar at international level by VyTA.

VyTA Covent Garden is located in the East tower of Covent Garden market, the famous listed building grade II monument and heart of swinging London in the 1960s and it is part of a broader redevelopment programme that has transformed the neighbourhood from a tourist destination into a lively, upbeat corner of ​​the city.

The project, promoted by renowned entrepreneur Nicolò Marzotto, co-owner of Santa Margherita Wine group and owner of Vyta, squares up to the challenge of promoting a new style of fine food, which fuses Italian gourmet cuisine with contemporary design.

Eclecticism and experimentation are the fundamental ingredients at VyTA: wooden walls and lacquered surfaces, inlays and friezes, glass and precious metals shape glamorous spaces wholeheartedly express unconventional Italian style.

The interior design draws heavily on the Italian architectural culture of the Sixties, from which it takes its refinement of the construction and decorative details, the conception of the space as a living set, and the cocktail of elegance and irony in its geometric stylizations.  The rhombus constitutes the matrix of the dynamic elements that characterize design, from the macro engravings of the boiserie to the decorative patterns of the polychrome marble floors.

“VyTA Covent Garden is a wonderland of colours and shapes, designed to surprise, celebrate and entertain people who’s looking for a world of pleasure and emotions”, asserts Daniela Colli, founder of the firm.

Organized on three floors, with a large outdoor area overlooking the square, which brims with street artists, and two terraces on the upper floor that serve as lounge bars, VyTA Covent Garden presents quintessentially elegant and sophisticated environments.

Through a Victorian-style window, consumers enter a vestibule, where the staircase with its rosewood steps – the heart of the historic building’s renovation – winds seamlessly around a robust septum in green Alpi marble, which visually and physically connects the different levels. Gold-coloured wallpaper adorns the stairwell, dominated by an ethereal chandelier with macro brass leaves.

The lower floor, intimate and welcoming, houses several rooms with vaulted ceilings, once used as storage areas for the shops above. The polychrome marble floor, inspired by the artworks of the futurist painter Giacomo Balla, and the dynamism of his design composed of over 7,000 rhombuses and half-rhombuses in marble, brings continuity and fluidity to the rooms, fragmented by the original structure.

White lacquered vaults with rhombus and circle decorations dominate the succession of private spaces and niches, wrapped in lacquered walls with friezes and mirrors that amplify the space, accompanying the client on a discovery of surprising underground London. Enveloping linear sofas, velvet-upholstered chairs in burgundy and pink peony, and glass tables with brass finishes, complete the heterogeneous design of the rooms.

The upper floor interacts with the city through large windows. In the main room, mirrored surfaces amplify the space, while precious materials such as rosewood, brass, glass and velvet, invite guests to immerse themselves in a contemporary atmosphere. The cocktail bar is dominated by a counter cladded with polished brass tubes and a shelf in green Alpi marble, where wine tastings and signature cocktails are passionately prepared by nimble bar tenders.